Arm maar Eerlijk Zuidschote stopt na 60 jaar

4 Nov

Vinkengilde Arm maar Eerlijk in Zuidschote verdwijnt. Het bestuur heeft besloten het voor bekeken te houden door het dalend aantal leden, interne perikelen en een gebrek aan opvolging. De leden zullen zich nu aansluiten bij de vinkenmaatschappij van Boezinge.

Arm maar Eerlijk werd gesticht in 1951, als opvolger van een opgeheven maatschappij met dezelfde naam die was opgericht in 1938. In De Poperinghenaar van 25 december 1938 lezen we hierover:

‘Hoe klein het dorp ook is toch kwamen verleden week een 20-tal liefhebbers bijeen om een vinkenmaatschappij te stichten onder den naam van » Arm maar eerlijk ». In het lokaal bij Jules Arteel werd een uiteenzetting gedaan over doel, werking, ensoomeer. Een bestuur werd samengesteld. Alles ging in de beste gemoedsstemming. Al hoort men soms zeggen dat er in Zuidschote geen bonden of gilden lang kunnen bestaan, laat ons hopen dat deze maatschappij, zooals vele andere, zal groeien en bloeien op ons geliefd Zuidschote.’

In 1939 waren er 18 leden. In 1940 werd de maatschappij opgedoekt, vermoedelijk omwille van de oorlogsomstandigheden. Uit de kranten blijkt dat Arm maar Eerlijk in 1947 al weer actief was. In oktober 1951 werd de maatschappij officieel heropgericht door Arthur Vandenbusssche, Roger Duhocquet en meester Jos Balduck. Op 13 oktober 1957 werd een nieuwe vlag ingehuldigd.

Op 4 juni 2011 organiseerde Arm Maar Eerlijk het provinciaal kampioenschap. Er waren 312 deelnemers. Vogel Kasper trok het pleit naar zich toe en liet in een uurtje maar liefst een goede negenhonderd liedjes optekenen.

Arm maar eerlijk had achtereenvolgens als lokaal: De Zwaan, Hof van Lizerne, Het Gemeentehuis en ’t Saske.

Op de foto zien we muzikanten en bevriende verenigingen van de vinkeniersgilde in optocht (periode 1945-1959).

Bronnen: www.westhoekverbeeldt.be, www.historischekranten.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: