1 frank per liedje

28 Sep

Vroeger werden vinken dikwijls verkocht voor één Belgische frank per liedje dat de vogel in kwestie zong tijdens een bepaalde vinkenzetting. Dat dit soms in het nadeel van de verkoper kon uitdraaien, bewijst volgende anekdote.

Honoré Taffijn uit Poperinge nam regelmatig deel aan vinkenzettingen in Hazebrouck in Noord-Frankrijk. Hij speelde naar eigen zeggen met een vogeltje ‘dat regelmatig zijn prijsje zong, maar ook niets meer.’ Tijdens zo’n zetting werd hij benaderd door een Fransman, die hem vroeg of hij de vogel kon kopen. Honeré wou er echter niets van weten. Die dag zong de vogel zo’n 400 liedjes. De week erop was er zetting in Veurne. De Franse koper was eveneens van de partij. Deze keer stemde Honoré wel in met de verkoop, voor het bedrag van één frank per liedje dat de vogel tijdens de zetting zou zingen.‘En weet je hoeveel liedjes hij fluitte? Niet meer dan twee. Voor twee frank kreeg die man mijn vink. En zeggen dat ik de week ervoor nog een mooi sommetje had kunnen krijgen. Van tegenslag gesproken.’

Bron: M. Muyllaert, Vinkeniersbond “Hoop in de Toekomst” Poperinge. s.l., s.d. (onuitgegeven licentiaatsverhandeling, documentatiecentrum Sportimonium).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: